четвъртък, февруари 22, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Денков: Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба

Искането на оставка на министър Кирил Вътев е политическо, показаните аргументи са несъстоятелни, каза премиерът акад. Николай Денков в изявление в Министерския съвет по повод поредното искане от част от представителите на земеделските производители за оттегляне на министър Кирил Вътев.

Денков допълни, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба за 2023 г., нито с държавни, нито с европейски средства. Премиерът изрази недоумение защо зърнопроизводителите не желаят да докажат евентуални загуби през данъчните си декларации, които така или иначе са длъжни да подадат.

Вчера след срещата си с представители на браншови организации на земеделски производители, академик Николай Денков заяви,че се отпускат се 150 милиона лева за земеделците.

„Проведохме конструктивни разговори, направихме предложения за подпомагане на земеделците на базата на гарантиран бюджет, който се основава на преструктуриране на разходи, в рамките на наличните средства. Разделени са отраслите – зърнопроизводство и мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата са предложени различни подходи“, обясни премиерът.

По думите му по отношение на зърнопроизводителите ще бъдат подпомогнати само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г.

Виктор Павлов