неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Десислава Танева: Отличници сме по износ на зърно

Износът на зърно е 37,7% от общия износ на български селскостопански стоки

България е сред отличниците по износ на зърнено-житни и маслодайни култури за 2018 г. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева в Пловдив , където откри деветия национален агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

Тя подчерта, че страната ни се нарежда на второ място по износ на слънчоглед, на осмо по износ на рапица и на единадесето – по експорт на пшеница и царевица. Износът на изброените култури е за над 314 милиарда лева и съставлява 37.3% от общия износ на България за миналата година.

Във връзка със спрения преди няколко месеца под натиск на НАЗ Закон за градушките , министърът предупреди , че няма как да се приеме и приложи адекватен закон без финансовото участие на всеки един земеделски производител.

„За 2018 г. износът на зърно възлиза на 3 млрд. 141 хил. лв., което е 37,3% от общия износ на селскостопански стоки в България. Това са цифрите, които дава вашата работа и като производители и като търговци.“

Статистиката на земеделското министерство сочи, че заявените площи със зърнено-житни култури е 19,316 млн. дка. Това са 74% от обработваемата земя в страната.

„Близо по 1 млн. декара са угари и люцерна. Ако прибавим и тези площи, ще стигнем 81%. Искам да поздравя и всички вас, които тръгнаха към диверсификация“, каза Танева.

Според очакванията за тазгодишната реколта пшеницата е достигнала 6 млн. тона. Експортът се движи малко по-високо от миналата година. Основен експортен пазар за българското зърно е Германия – страна с едни от най-високите потребителски изисквания.

Виктор Павлов