вторник, март 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Десислава Танева: Похарчили сме над 69 млн. лв. за борба с чумата по свинете

Предстои нова актуална таксация на дивеча в края на март

Гардоприм Плюс Голд

Малко над 69 млн. лв. е дала държавата за покриване на разходите и дейностите по превенция и унищожаване на огнищата на АЧС. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева по време на представянето на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщи Агенция „Фокус“. Тя уточни, че настоящата година са регистрирани две огнища, които са индустриални, след което в Центъра за оценка на риска са направени изследвания и проучвания за начина на проникването.

„Върви нашият план, обявен есента на миналата година, по отварянето на всички мерки към животновъдите по програмата за развитие на селските райони. Всеки от тях според категоритяа ферма може да се подкрепи и да изпълни новите изисквания за биосигурността. Пет мерки, общият бюджет ,който се предоставя по тази линия на програмата за развитие на селските райони е близо 70 млн. евро. Единствено и само за животновъдите в посока биосигурност“, каза още министърът.
„Надявам се и вярвам, че с приемането на всички промени в нормативната уредба, със стриктното изпълнение на всички нови задължения, България ще може да се справи значително по-успешно и да намалим щетите от това и в средносрочен план да вървим към изкореняване на заболяването. За всичко ново, което се случва в света по отношение на намиране на лечение, ние ще ви информираме своевременно. Всички предложения, които са в посоката на целите на това изменение, ние в дълбочина ще ги разгледаме. Всичко, което ще помогне да постигнем целите, ще бъде прието от нас“, допълни министърът.
Тя заяви още,че ще се направи нова актуална таксация на дивеча, която ще стартира края на март.

NivaBG.com
Виктор Павлов