събота, април 20, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ДФЗ: Плащанията към фермерите вървятпо график, единствените забавяния са по „Лидер“

Над 650 сигнала са подали бенефициерикъм фонда от юни до сега

Разработили сме точен график за плащания и за обработване на проектитеРазработили сме точен график за плащания и за обработване на проектите

„Близо 650 сигнала са постъпили във фонд „Земеделие от началото на юни до сега, като по тях са предприети съответните мерки. Част от тях са свързани с корупция и нередности, като някои вече са предадени на следствените органи“, заяви на брифинг днес шефът на ДФЗ Борис Михайлов. Най-честите оплаквания са свързани със забавяне на проекти и отказ на служителите да отговарят на въпроси. Той не уточни какъв е броят на сигналите, които са дадени на прокуратурата.

От ДФЗ работят по нова методика за определяне на доставната цена на продуктите по училищните схеми, като така ще се гарантират по-справедливи цени на продуктите. „Плащанията по схемите се извършват в срок, като няма никакво забавяне към стопаните“, добави Михайлов. От фонда се опитват да наваксат с проектите по подхода „Лидер“, по някои от които забавянето е било от 30 месеца. Той припомни, че бюджетът на 63 местни инициативни групи е бил увеличен общо с около 58 млн. лева.

За последните три месеца по ПРСР са изплатени над 114 млн. лева, като са подписани 181 нови договора за 63 млн. лева . Усвояемостта по програмата към момента е около 60%.