четвъртък, януари 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Дигитализацията- между страховете на обществото и надеждите на фермерите

Мястото на обществото в процеса на дигитализация на земеделието обсъждат в Берлин

626Четения

На специална конференция днес в Берлин експерти, политици и представители на неправителствения сектор ще обсъдят процесите на дигитализация в земеделието и мястото на обществото в тях. Това съобщават от Heinrich Büll Stiftung. По време на форума ще бъде представен за пръв път документ, който ще отразява позициите на обществото по процесите и проблемите свързани с процеса на дигитализация в селското стопанство. В него са формулирани политическите пречки пред осъществяването на една социално справедлива и екологично ориентирана дигитализация на земеделието.

Дигитализацията е процес, който променя голяма част от живота и работата ни, и все повече земеделски производители се отварят към този процес, като новите технологии все повече стават част от ежедневната им работа. Новите възможности за създаване на мрежи от производители, на нови пазари и организации създават нови шансове в земеделския сектор, но от друга страна са свързани и с редица страхове основно на различни обществени организации като напримерс този, че дигитализацията можр да доведе до още по-голяма индустриализация в земеделието и до господство на големите концерни. Заради климатичните промени и кризата в биодиверсификацията обаче, надеждата на фермерите е именно в процеса на дигитализация на производството, а постигането на по-голяма ефективност в производството чрез използването на модерните технологии ще допринесе за повишаване на устойчивостта на сектора.

Мнозина считат, че поради своята многослойност, процесът на дигитализация в земеделието се нуждае да се организира активно като се спазват принципите на социанла справедливост и устойчивост.