неделя, май 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Дигиталното бъдеще на земеделието, защитата на растенията и здравословните храни интересуват децата

Ученици от цяла Германия поставиха въпроси за бъдещето на земеделието

Въпроси свързани с качеството на храните, дигиталното и автономно бъдеще на земеделието, растителната защита, климатичните промени и хуманното отношение към животните бяха сред най-често задаваните от ученици от цяла Германия на фермери представители на браншови организации и местни политици по време на специалната дискусия „ Бъдещето на земеделието. Визии, желания,перспективи и надежди“, която се организира с деца от цяла Германия в рамките на изложението „Зелена седмица“. Децата показаха не само интереса си към голямо разнообразие от теми, но и провокираха участниците в дискусията. Така например те разбраха, че не е никак лесно да се отглеждат животни, и че месото, което се слага на масата всъщност е един луксозен продукт зад който се крият много разходи. От друга страна хуманното отношение към животните е не по-малко важно, като някои от участниците споделиха, че е крайно време на животните в стопанствата да не се гледа единствено и само като на средство за печалба напари, но и като на животни.

Не липсваха и въпроси за финансирането на земеделието. Децата искаха да разберат повече не само за това как се субсидира земеделието във федералната република, но и за европейската политика в сектора. „Нашето земеделие е част от европейското, но ние сме толкова много страни в Европа, че трябва да се стремим заедnо да управляваме земеделието, което не винаги се оказва толкова лесно. Ето защо има една обща политика, и днес ние се опитваме да намерим едно общо решение, така че да се създадат сигурни правила за всички“, каза в отговор на въпрос посветен на политиката в земеделието един от участниците.

Що се отнася до дигиталното бъдеще на земеделието децата се интересуваха най-вече от това, дали е възможно в земеделието да се появят дистанционни трекери, които да следят работата на полето и в стопанството, и дали скоро машините подобно на автомобилите могат да станат автономно управляеми. Участничка в дискусията сподели, че на последното специализирано изложение за селскостопанска техника в Хановер е видяла първите подобни технологии, които позволяват следене от разстояние на процесите във фермата и на полето. „Разбира се те изглеждаха доста футуристични, но не е далеч времето когато ще ги видим на полето“, добави тя.

Местен биопроизводител разказа пред децата за проблемите с непознат вредител от Азия, които изпитва в момента. Подобни вредители според него внасяме всички ние, които пътуваме по света.

Климатичните промени също бяха засегнати от децата, които искаха да разберат, какво влияние оказват те на земеделието. „В резултат на климатичните промени и повишаването на температурите, ние например тук в провинция Бранденбург през миналата година имахме доста сериозно засушаване. Още през 2000 година страни като САЩ и Китай регистрираха средни температури с между 4 и 5 градуса над нормите, каза още той. Според него обществото има нужда от една по-добра политика по отношение на климата за да успее да се пребори с предизвикателствата пред които е е изправено заради промените в климата. Сред повдигнатите въпроси имаше и такива свързани с това, защо в Германия не се говори за така наречените „вертикални ферми“ и какво се прави за редуциране на пластмасовите отпадъци.

Учениците бяха запознати с дейността на стартъп компания от Хановер , произвеждаща органични опаковки от фолио, получено чрез сепарацията на сурово мляко. Цените на храните също интересуваха децата, и те поставяха въпроси свързани с това, защо всичко в магазините поскъпва. „Стремежът ни да произвеждаме още по-устойчиви храни, означава те да стават още по-скъпи, защото в процеса на производството им ще се правят все повече разходи, но крайното решение винаги е в ръцете на нас-потребителите“, сподели един от участниците.

С въпросите децата наистина ни мотивираха да работим още по-интензивно за решаването на основните проблеми пред земеделието ни. От една страна да работим повече с младите хора, и да им обясняваме как функционира всичко, и от друга те ни дадоха възможност да се замислим за интересни прогнози и сценарии“, каза шефът на браншовия съюз на земеделските производители в провинция Бранденбург Хенрик Вендорф.

NivaBG.com