събота, февруари 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Димитър Станчев затваря пчеларската си ферма

Най-голямата пчеларска ферма в Странджа спря работа и затвори. През седмицата собствениците ѝ – младо семейство фермери с четири деца и награди в земеделието, обявиха, че емигрират,съобщава сайтът burgasnews.

Причината – проверка на ДАНС, включваща няколко държавни институции.

Да завъртиш ключа и сам да сложиш край на успешния си бизнес. Какво може да накара семейство с четири деца да „замрази“ мечтата си тъкмо, когато я вижда осъществена?

През 2021 Димитър Станчев и Ралица Кунева печелят голямата награда от Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел. Разработили са ферма с над 2000 кошера, пръснати в Странджа, и са успели да затворят целия цикъл на производството на биопродукти с мед – с фабрика и фермерски ресторант.

Октомври миналата година, в събота вечер стават обект на проверка на ДАНС, заедно с Държавен фонд „Земеделие“ и Агенцията по храните. Двамата фермери казват, че и до днес не знаят с какво са провокирали проверката.

„Не знаем срещу кого седим, с кого се борим! Който не работи, той не греши“, казва Ралица Кунева.

„Не може всички работници да ги репресират. В 20-21 часа вечерта са им давани призовки, след това са викани, по седем – осем часа са разпитвани, на всеки един мой работник му е казвано: „Предайте го! Предайте го! Издайте го“. Какво правя аз?! Да нямам кухня за пико тук да произвеждам, че да ме предадат!“, казва Димитър.

На запитване от bTV от ДАНС отговориха, че „Материалите от извършената проверка са предадени на компетентната прокуратура и по случая е образувана прокурорска проверка“. От Министерството на земеделието отказаха коментар.

Миналата седмица следва нова проверка, точно преди изложение в Берлин.

„Не можем да разберем къде бъркаме! Представете си това е мечта. Всичко е минало през нас. Ралица е страхотен художник, тя рисува, аз казвам размерите, после намираме човек, изработва го – всичко ни е минало през ръчичките“, коментира Димитър.

Решението на фермерите да затворят фабриката провокира протест под прозорците на ДАНС в Бургас.

„Не се е отчел там, където трябва! Не смятам, че двама отрудени люде като Митко и като Ралица застрашават националната сигурност! Има много по-опасни хора, които са под домашен арест!“, казва Христо Бардуков.

„Без думи съм, нямам какво да кажа, само едно искам искрено да благодаря на всички!“, каза Димитър просълзен.

„С толкова много подкрепа, няма как да се откажем!“, допълни Ралица Кунева.

Дали европейската прокуратура ще потвърди констатациите на българските държавни институции и контролни органи и ще сложи ли край на приказката на семейството фермери, е въпрос на време да разберем.

Виктор Павлов