събота, септември 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Днес е Световния ден на пчелите! Честит празник!

Днес се отбелязва Световният ден на пчелата. Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и е одобрен от Общото събрание на ООН на 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

Данните от доклад на Европейския парламент за приноса на прочутите насекоми показва, че 78% от растителните видове и 84% от хранителната продукция в Европа частично или напълно зависят от опрашването на пчелите. Така икономическите ползи от тяхната дейност се изчисляват на повече от 14 милиарда евро.

Уважаеми пчелари,

Поздравявам Ви по повод Световния ден на пчелите – 20 май. Обръщам се, както към пчеларските организации, така и към местните, общински сдружения и редовите пчелари – професионално занимаващи се и любители, с благодарност към Вашата всеотдайност, любов към природата и нейното опазване!

Вашата дейност е индикатор за чиста и здрава природа, с работата си гарантирате биологичното разнообразие, имате значим принос в развитието на земеделието и запазването на екологичното равновесие. Тема актуална – за обществото, за земеделието, както и в дневния ред на Европейския съюз.

Служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков отправи поздравителен адрес към пчеларите у нас:

“Благодарение на Вашия труд на трапезата ни присъстват незаменимите и необходими за човешкото здраве пчелни продукти. Ежегодно в страната се произвеждат между 9 и 11 хил. тона висококачествен пчелен мед, като над 80 % от него е насочен за износ. За нас е гордост, че „Странджанския манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ е първото българско защитено наименование за произход, вписано в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през м. април 2019 година. Приветстваме инициативата от миналогодишната кампания – производителите от сдружението „Странджански манов мед“ се сертифицираха успешно, като се надяваме през тази година още пчелари от района да проявят интерес и да се възползват от тази европейска схема за качество.

Като министър на земеделието, храните и горите заедно с екипа си, научната общност и доказани експерти ще работим за подкрепа на сектора и преодоляването на трудностите, пред които е изправен.

В тази връзка трябва да подчертая, че интересът към пчеларството в България традиционно е голям, а заедно с това се увеличават и отговорностите пред българските пчелари за добив на качествени и безопасни пчелни продукти. Доказателство за това са множеството пазари, с участие на производители на различни видове мед, прашец, прополис и продукти от тях.

Уверявам Ви, че чрез своята политика Министерството на земеделието, храните и горите ще създава устойчива среда за развитието на пчеларството и в посока опазване на биоразнообразието.
Пожелавам на Вас и Вашите семейства здраве, високи добиви, здрави пчелни семейства и благоденствие!

С уважение,

Проф. д-р Христо Бозуков
Министър на земеделието, храните и горите”

Виктор Павлов