петък, август 12, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Днес изтича срока за подаване на заявления за щетите от градушката

Заместник-министър Гечев: Апелирам земеделските стопани да подадат своите заявления за нанесените от градушката щети в пловдивско

До 13 септември 2021 г., включително, е крайният срок, в който земеделските производители от област Пловдив могат да подадат заявление за подпомагане от нанесените от градушката щети. За целта всеки стопанин задължително трябва да разполага с протокол, издаден от съответната Общинска служба „Земеделие“, в който да е определен процентът на засегнатите площи.

До момента са подадени 143 заявления за 2 356 ха, а огледи са извършени на 82 стопанства. Най-много засегнати площи има при оризищата –  1 683 ха, зеленчуците, дини, пъпеши и ягоди – 504 ха,  тютюн, слънчоглед и др. – 97 ха и трайни насаждения, включително и лозя – 72 ха.

Заместник-министър Гечев апелира земеделските стопани да подадат своите заявления за нанесените от градушката щети в пловдивско.

Той подчерта, че ако стопаните нямат издадени констативни протоколи от общинските служби по земеделие, няма как да бъдат обезщетени.

Явор Гечев посочи, че министерството вече е готово с финансовите инструменти, по които ще се подпомогнат земеделците от трите общини в областта – Калояново, Раковски и Марица, които бяха най-силно засегнатите от градушката, в края на м. август 2021 г. Той коментира още, че с приетата актуализация от 15 млн. лева в бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите, реално са осигурени средствата, с които да се извършат плащанията на помощите към пострадалите.

 

 

Виктор Павлов