понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Днес се сменя караула в земеделското министерство

проф. Христо Бозуков отново поема щафетата от Десислава Танева

Ако някой каже, че историята не се повтаря, сигурно не би бил прав поне що се отнася до смяната в министерството на земеделието . Както е известно вчера президентът Румен Радев издаде указ за назначаване на служебно правителство, в което за министър на земеделието бе определен проф. Христо Бозуков. Малко повече от четири години по-късно той отново ще замени на поста своята предшественица Десислава Танева. За два или три месеца утвърденият учен от института по тютюна едва ли ще може да направи много.

И тъй като историята се повтаря, ще припомним и какво каза преди четири години проф. Бозуков: „ Тези месеци ще работя за България и българското земеделие“, като обеща да се ръководи от интересите на земеделските производители.“

„Като председател на Селскостопанската академия и директор на Института по тютюна, винаги съм се разграничавал от партийни пристрастия. За мен партия е била тютюнопроизводството, а от сега нататък и земеделието“, каза тогава още проф. Бозуков. Дали ще се ръководи от интересите на бранша за краткия си престой в министерството тепърва ще видим. Предходният му беше съпроводен от протести на животновъди и недоволство на биопроизводители от изхарчените пари по мерките за агроекология, или по-точно казано за източените средства.

Надеждите този път са свързани с това, че тъй като земеделието както цялата ни държава между другото се намира в период на преход, той да се обгради с екип, който е доста по-опитен не на университетската банка, а в аграрната политика. В медиите вече се спряга името на един от членовете на новия екип  бившият евродепутат Момчил Ненков, което говори тъкмо за това. За ревизия на дейността на структурите на министерството каквато както показаха и събитията в последните дни е нужна, време няма да има, защото на ход е довършването на проекта за стратегически план. Известни кадрови промени обаче е възможно да има, правейки аналогии с предходния му мандат, когато бяха сменени шефът на фонд Земеделие: Румен Порожанов, на ССА- проф. Тотка Трифонова и на агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов.