четвъртък, юни 20, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

До 1400 лева за декар достига цената на земеделската земя край Дунава

По-атрактивен пазар на земеделски земи в Северозападна България, заради наличието на повече алтернативи в отглеждането на аграрните култури

851Четения
NivaBG.com

В регионите на Северозападна  България цените на земеделските земи през 2018 година са варирали между 950 и 1200 лева на декар, като особен ръст в цената се е наблюдавал във Видинско. Това  обяви по време на семинар в Боровец , председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков. „В Монтана и Враца се отглежда една допълнителна култура-царевицата и то с доста големи добиви, така че е нормално там цените на земята също да са високи”, коментира Стайков, като направи сравнение с Южна България, където фермерите нямат подобна алтернатива на житото освен рапицата, която обаче  е много рискова култура. „Тази година поради наложилата се тенденция, повечето фермери в Южна България заложиха на нахута, и сега имаме нахут за целия свят’, добави още той. Особено високи са цените на земеделската земя около Дунава заради много високите добиви, и там декар земеделска земя по данни на БАСЗЗ се продава между 1000 и 1400 лева за декар.

Покупна цена на земеделските земи в регионите на Северозападна България (лв./дка)

Регион Максимална цена Минимална цена
Видин 900 1200
Враца 850 1100
Монтана 950 1200

 

Освен това допълнителни  плюсове за земеделските производители в Северна България са по-високите стойности на валежите, добрите характеристики на почвата, особено в района на Златиите, което предразполага и по-високи приходи, и по-високи ренти. Средните ренти за региона се движат между 40 и 55 лева на декар за Видин и Враца и между 55 60 лева на декар за Монтана.

Средни рентни плащания в регионите на Северозападна България

Регион Максимална цена Минимална цена
Видин 40 55
Враца 40 55
Монтана 50 65

 

Пазарът на земеделска земя в региона  на Северозападна България през 2018 година   според Стайков се е характеризирал с голямо търсене и предлагане, като високите добиви от царевица са позволили на повечето фермери да отделят средства за закупуване на нови земеделски земи. Високите нива на рентите от друга страна възпират мнозина от продажба на земеделските земи, и това допълнително повишава конкуренцията на пазара. „Останали са много трудни сделки с голям брой наследници, като се купуват идеални части от по 20-30 декара”, допълни  Стайков.

 

NivaBG.com