четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

До 2027 г.: Изравняват субсидиите на нашите и европейските фермери

Това заяви евродепутатът Атидже Алиева – Вели по време на брифинг.

До 2027 г. трябва да се изравнят директните плащания на българските земеделски производители с тези на европейските фермери. Това заяви евродепутатът  Атидже Алиева – Вели по време на брифинг.

Тази седмица на предстоящата пленарна сесия в Европарламента ще се гласува бъдещето на селскостопанската политика на ЕС. Дебатите са насрочени за утре сутрин, а гласувания ще има през цялата седмица.

Алиева е на мнение, че трети програмен период родните фермери страдат от тази несправедливост по отношение размера на директните плащания. Според нея до изравняването на субсидиите вариантът да се компенсират по-ниските нива е да се прехвърлят средства от Втори към Първи стълб, но в рамките на същия бюджет.

Важен момент в контекста на приетата Зелена сделка, Брекзит и Ковид, е все още недоговорената многогодишна финансова рамка, което забави преговорите за бъдещата ОСП. Потвърди, че преходният период към нея ще е в рамките на две години.

По отношение на горещата тема – за таваните на директните плащания, заради които кръстосаха шпаги браншовиците в България, тя коментира, че е дадена възможност всяка държава членка да взема решение.

Във връзка с плана за възстановяване от COVID кризата евродепутат Алиева – Али посочи, че за селско стопанство са гласувани 7,5 млрд. евро. Важно е обаче на национално ниво да се степенуват приоритетните сектори за подпомагане.

Тя подчерта, че новата ОСП ще е насочена към малките земеделски производители и младите фермери. Ще се стимулират също биопроизводството и късите вериги на доставка, доказали своето предимство в условията на коронавирус.

 

 

 

Виктор Павлов