петък, май 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

До кога ще бъде хакната системата на БАБХ?

Сайтът на Агенцията по храните и електронната система „Ветис“, в който се идентифицират всички селскостопански животни у нас, остават блокирани след кибератаката от миналата седмица. Експертите от Министерството на електронното управление са успели да възстановят 85 вида електронни услуги , предлагани от Агенцията. Достъпът до тях обаче се осъществява през сайта на Министерството на електронното управление- съобщиха за БНР от Агенцията по храните. Специалистите продължават работата по възстановяване на системата „Ветис“, като до момента не е установена загуба на информация вследствие на хакерската атака.

Ударът по БАБХ наподобява този на “Български пощи”. Там също не се разбра кой е авторът на злонамереното деяние, макар мащабите на загубите да се изчисляват на стотици милиони лева. Най-лесно ще е се хвърли вината върху тези, които са неудобни за сегашното ръководство на Агенцията. Което разбира се  ще изглежда напълно левашко, ако подобни тези ни се пробутат. От министерство на земеделието обясняват, че около 50 експерти са впрегнати да решат задачата с хакнатия сървър на БАБХ и би изглеждало абсолютно недопустимо да не се стигне до извършителите. Обратното би изглеждало като опит да се отвори нова врата за политически заигравки и спекулации – нещо, в които сме доказани царе.

 

Агенцията се превърна в най-коментираната през последните месеци заради  хаоса, който ръководството създаде с управленското решение да извършва тестовете за пестициди на влизащите от Турция храни в държавната лаборатория в София. Затова списъкът с въпросите, на които служебният кабинет, пък и прокуратурата, би трябвало да даде отговор, набъбва с всеки изминал ден. Като например:

Виктор Павлов