понеделник, август 10, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

До месец: Ограничават лова в няколко области

Най-засегната е Североизточна България

1.52ХилядиЧетения

Африканската чума по прасетата вече няколко месеца не утихва. От 2 до 5 декември са регистрирани 16 нови случаи на отстреляни или намерени диви свине, при които пробите за болеста са положителни и има издадена заповед за обявяване на инфектирана 20-километрова зона от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Случаите са от 2 до 5 декември тази година. По три са отбелязаните случаи от областите Русе и Разград, по два са в Шумен, Търговище и Бургас.

Глиганите с доказана зараза са регистрирани на територията на Национален парк „Централен Балкан” в област Габрово, както и в Априлци, Ловешко, с. Велислав и с. Крушевец, Бургаско, с. Долина и с. Драгоево в Шуменска област. От 4 декември случаите са в 4 области. В Сливенско глиган с АЧС е регистриран на територията на с. Нейково, в с. Крушолав в област Търговище, както и в с. Сваленик, Русенско и в с. Хърсово в област Разград.

От 5 декември има доказани случаи на 6 места. Две са намерените диви прасета в Разградско – в с. Каменар и с. Брестовене, в Монтанско заразената свиня е в с. Комарево, а в Търговищко – в с. Миладиновци. В област Русе има още два случая – в с. Мечка и с. Хотанца.

Около всички случаи са обособени 20-километрови зони, които са разделени на подзони – А, Б и В, в които ловът на дивеч е ограничен под различна форма. Забраната ще продължи да действа месец след обявяването й, напомнят от БАБХ.

NivaBG.com
Виктор Павлов