петък, април 19, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Добра цена на зърното след тежка жътва

Стопаните от Пазарджишко очаква добра реколта от пролетниците

Най-късно до 10 дни пшеницата ще бъде прибранаНай-късно до 10 дни пшеницата ще бъде прибрана
5.92ХилядиЧетения
NivaBG.com
“Жътвата тази година беше тежка.  Въпреки това получихме добра цена”, коментират производители от Пазарджишко. В региона 80 на сто от продукцията в областта е прибрана. На места има забавяне поради дъждовете. Като цяло тази година жътвата върви трудно, тъй като класовете са полегнали. Преди дъждовете се жънеше по 300 дка на ден, а сега по 100.Хектолитърът на пшеницата падна значително. От 800 до 600 кг.

Търговците не са придирчиви предвид обстановката в бранша. Хлебна пшеница  няма.Всичката е фуражна и се изкупува между 28-29 стотинки  за килограм.   Пшеницата, която е ожъната преди дъжда, се изкупува  на 30-35 стотинки за килограм.  “Цената е добра.Нашият бранш имаше трудна,но добра година”, разказа още зърнопроизводителят. Добивите в началото на жътвата бяха  по 600-700 кг./дка. След началото на валежите те са спаднали до  550-550 кг./ дка. Освен,че зърното е по-малко, то е и с лошо качество. Зърното е покълнало на класа.
Местните производители очакватдобра реколта от пролетниците. Слънчогледът е с големи пити.Фермерите се надяват само когато съхне да не ги бутне някой силен вятър.
Царевицата  също е с добра вегетация. Прогнозите за добивите са хиляда килограма за декар и стопаните вече договарят цена на зелено.Тези от стопаните,които са отглеждат люцерна, също имат добра година. Люцераната вече дава четвърто косило.

NivaBG.com
Виктор Павлов