неделя, януари 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
ПРСР 2014-2020

Допълнителна субсидия за фермери, които водят родословна книга на животните

Бюджетът по мярката е в размер на 15 милиона лева

258Четения

Животновъдите, които поддържат родословната книга на отглежданите от тях стада, ще бъдат субсидирани допълнително. Очаква се картбланш за новата помощ от Европейската комисия до края на тази година.

Бюджетът по мярката е в размер на 15 милиона лева. Стопаните ще могат да кандидатстват за нея до 30 юни 2021 година, съобщиха от министерството на земеделието. За да се покрият административните разходи по създаване и поддържане на родословна книга, помощта може да бъде до 100%.

До 70% ще бъдат субсидиите за изпитвания, извършвани от трети лица или от името на трети лица при определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.

В областта на говедовъдството и биволовъдството най-големи са разходите за ДНК тест за доказване на произхода на мъжките разплодници, включени в случните планове за периода на прилагане на помощта.

Покриват се 62 лв. на тестовете, направени на до 5% от вписаните в главния раздел на родословната книга женски животни. Условието е да са навършили 24 месеца, да са включени за подпомагане за първи път и да са родени в България. При овцевъдите и козевъдите разходите са аналогични.

При птицевъдите се поемат два разхода – за комерсиални линии и породи се плаща по 3 стотинки, а за националните породи, застрашени от изчезване – 2,70 лв. На страницата на МЗГХ има списък на отделните дейности.

 

Виктор Павлов