неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Доц. Ана Добрева: Наука и бизнес се опитахме да убедим Брюксел, че промените в регламента за етикетиране на продуктите от етерично маслени култури ще се отразят негативно на потребителите

редставители на науката, бизнеса, производители и преработватели на етерично-маслени култури обсъдиха в Брюксел ефекта от готвените от Брюксел промени в регламента за класифициране и етикетиране на продуктите от етерично-маслени култури, Снимка: Доц. Ана добрева

„Заедно с колегата Хавиер Фернандес от университета в Ница положихме всички усилия да убедим Европейската комисия, че готвените промени в регламента за етикетиране и класифициране на продуктите от етерично-маслени култури (CLP), целящи да ги приравнят към техните компоненти ще донесат големи негативи надолу по веригата към потребителите. Подобно приравняване ще означава на самите продукти да се постави означение „Внимание“, което според мен ще доведе до отблъскване на потребителите. Ние за пореден път обосновахме позицията на нашата научна общност, че подобно приравняване между продуктите от етерично -маслени култури и компонентите им е неприемливо“ заяви за Nivabg.com доц. Ана Добрева от ИРЕМК Казанлък. Заедно с експерти, представители на бизнеса, парфюмерийни и козметични компании от цяла Европа, тя е участвала на специализирана конференция в Брюксел посветена  на въздействието на промените в европейското законодателство за химикалите върху сектора на етеричните масла, организирана по инициатива на българския евродепутат Асим Адемов.

„На конференцията присъстваха както експерти и представители на науката, така и представители на бизнеса от заинтересовани страни от цяла Европа, тъй като етерично-маслени култури се произвеждат освен у нас и във Франция, още в страни като Италия, Испания и Гърция. Имаше представители бизнеса производители и преработватели на етерични култури от другите страни, които бяха много активни и се интересуваха от това, как подобни промени в законодателството ще се отразят на индустрията“, добави доц. Добрева. Единственият представител на бизнеса от България взел участие в събитието е била Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българска Национална Асоциация Етерични масла, Парфюмерия и Козметика.

Доц,. Добрева заяви още че от ЕК са поискани научни становища от български и френски учени и, че окончателната резолюция от ЕК по готвените промени се очаква да бъде публикувана в края на месец май.