сряда, октомври 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Типичните за района каракачански овце и коне
БабхЖивотновъдство

Две огнища на инфекциозна анемия при конете

Типичните за района каракачански овце и коне

Всички контактни животни са поставени под възбрана

3.39ХилядиЧетения
Наличие на две огнища на опасна болест по конете откриха в България и едното от тях е при нас, съобщиха от Агенцията по храните (БАБХ).
Огнищата на инфекциозна анемия по конете са били установени в град Годеч и нашето село Черногорово. В Годеч става въпрос за вторично възникнало огнище на заболяването, регистрирано в животновъден обект. Заразеното животно е умъртвено по хуманен начин, като на стопанството е наложена забрана за придвижване на еднокопитни животни, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане.

Предстои на собственика на умъртвеното животно да се изплати обезщетение. И в селото от Пазарджишка община болестта е открита в животновъден обект, като са приложени аналогични мерки. Инфекциозната анемия по конете, известна също като блатна треска, се причинява от и е предаван от насекоми, най-вече мухите, които са около конете. Вирусът (EIAV) е ендемичен в Северна и Южна Америка, части от Европа, Близкия и Далечния Изток, Русия и Южна Африка. Подобен е на човешкия имунодефицитен вирус (HIV). Подобно на ХИВ, EIAV може да се предава чрез кръв, мляко и секрети на тялото. Най-вече обаче предаването е чрез ухапване на мухи, като например конската муха и еленската муха. Вирусът оцелява до 4 часа. Замърсеното хирургическо оборудване и рециклираните игли и спринцовки могат да предадат болестта.

По информация на БАБХ болестта се проявява в остра, субостра и хронична форма. Инкубационният период е от няколко дни до няколко месеца, но най-често е от една до три седмици. Заболяването се характеризира с повтаряща се треска, анемия, оток, измършавяване и смърт. Въпреки това, много коне имат много леки или нехарактерни признаци. Диагнозата не може да бъде поставена без лабораторно изследване.

В Черногорово е открито първичното огнище на инфекцията – ветеринарните власти са го локализирали на 18 януари тази година в животновъден обект № 4456-0556 в Черногорово. Изследванията там са показали, че само едно животно от конефермата дава положителна проба за вируса. Незабавно Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) разпоредила хуманно умъртвяване на заразения кон и извършване на почистване, дезинфекция и дезинсекция на стопанството. Освен това била издадена забрана за придвижване на еднокопитни животни от заразения обект с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане на територията на България.

Само няколко дни по-късно обаче ветеринарите изненадващо установили вторично огнище на заразата, което е отдалечено на десетки километри от първичното. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви вторичното огнище в животновъден обект № 2240-0220 в град Годеч, София-област. Там също е открито едно заразено животно.
Изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев изрично посочва в заповедта за обявяване на вторичното огнище, че всички кръвни проби за изследване трябва да се транспортират до лабораторията в София при хладилни условия – при температури до плюс 4 градуса и най-късно до 24 часа след вземането им.

Ветеринарните власти са разпоредили всички еднокопитни животни в двете ферми да бъдат изследвани двукратно в интервал от 90 дни след датата на умъртвяване на всяко от заразените. Всички контактни животни са поставени под възбрана. Инфекцията е опасна и за магаретата.

Поначало основният начин за разпространение на опасния вирус са конските мухи и другите кръвосмучещи мухи, които живеят в конюшните. Затова инфекцията обикновено се разнася през лятото и есента – между май и септември. Тези насекоми не прелитат повече от 200 метра и затова не са в състояние да разпространят инфекцията на големи разстояния.
Заразата обаче може да се пренесе и от здраво животно, ако то е вирусоносител.

Виктор Павлов