неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Джиков: Производителите на картофи и на черупкови плодове са извън обсега на споразумението и са изключени от получаването на de minimis

Ето защо протестите на част от фермерите продължава. Кой, кой е в земеделския протест.

Споразумението подписано с правителството изключи голяма част от българските производители от подпомагане

„Отказахме да подпишем споразумението постигнато от колегите от БАК защото от него са изключени множество сектори. Ние като картофопроизводители сме изключени по регламент от получаването на помощ по de minimis. 80% от производителите на картофи са в планинските и полупланински региони и те са най-губещи от губещите“ заяви на пресконференция днес председателят на асоциацията на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Другата причина да не се подпише постигнатото споразумение е изключването от него на производителите на черупкови плодове за да се вмести подпомагането в определената рамка.

„Днес могат да извадят картофите и орехите, а утре могат да извадят и другите ако не слушат“, добави Джиков, според който няма логика да се консолидират усилията за подпомагане само върху основните зърнено-житни култури, а производителите от планинските и полупланински региони да не присъстват. Освен това от засегнатите браншове са поискали отваряне и пълна ревизия на стратегическия план в посока насочване на подпомагането към малките и средни производители и към пазарите, нещо което им е било отказано.