неделя, юли 12, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Джипи от Хасково отива на съд за злоупотреба с помощ за къща за гости

Д-р Янева е представила неверни сведения пред ДФ „Земеделие“, вследствие на което е получила сума в общ размер 371 520,84 лв.

8-годишна хасковлийка отива на съд за злоупотреба със средства от ДФ „Земеделие“ по схемата за къщи за гости, а съпругът ѝ е проверяван за пране на пари. В съобщението от апелативната прокуратура  са посочени инициалите на обвиняемата М. Я., която е с наложена гаранция от 10 000 лв., а според наши източници става въпрос за личния лекар д-р Миглена Янева, съпруга на д-р Ясен Янев, пише “Марица”.

Внесеното обвинение е за това, че в периода от 16.07.2009 г. до 03.12.2012 г. в качеството си на управляващ търговско дружество, Янева е представила неверни сведения пред ДФ „Земеделие“, вследствие на което е получила сума в общ размер 371 520,84 лв. Става въпрос за средства  принадлежащи на българската държава, с които се съфинансират проекти, финансирани от „Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони“. Това е престъпление по чл.248 а, ал.5, вр. с ал.3, вр. с ал.2 от НК, уточняват от прокуратурата.

За да получи парите, обвиняемата е декларирала, че има осигурени средства за извършване на инвестицията в къща за гости. В случая 546 962,58  лв., въпреки че към датата на декларирането – 16.07.2009 г. дружеството ѝ не е имало осигурени такива средства, както и че е завършила цялата инвестиция за целите на мярката, т.е. за използване като къща за гости.

В действителност, направените от обвиняемата разходи не били за завършване на туристически обект, а за изграждане на къща за нейни лични нужди. В резултат на невярно декларираните от нея обстоятелства, тя е получила сумата.

Вместо да я използва за назначаване на служители, създаване на условия за използване на къщата за гости в Батак, тя подала заявления за предсрочно погасяване от 03.12.2012 г. и на същата дата предсрочно погасила дължимите суми на представляваното от нея дружество за банкови кредити по програмата за микрокредитиране на земеделски производители и предприемачи в слабо развити райони.

След това обвиняемата упълномощила своя позната да подава дължимите съгласно чл.116 ал.3 от Закона за туризма справки-декларации до Община Батак, като отразява в тях нулеви нощувки. За времето от 2015 г. до 2019 г. обвиняемата подала 5 декларации за облагане с туристически данък на къщата за гости, в които също отразила 0 на брой реализирани нощувки.

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са експертизи, иззети са множество писмени доказателства, казват от прокуратурата.

Върху имота в Батак е била наложена възбрана. Предвид установените в хода на разследването данни за евентуално извършено в Хасково, от съпруга на обвиняемата, престъпление по чл.253 ал.1 от НК – пране на пари, с постановление на наблюдаващия прокурор, от делото са били отделени материали, които са били изпратени по компетентност на тукашната прокуратура.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на Янева е обвинена, е лишаване от свобода от две до осем години.

Съпругът на д-р Янева, кардиологът д-р Ясен Янев, който е проверяван за пране на пари, управлява частната болница „Хигия“, а преди  време бе изпран и за управител на ДКЦ1, а това бе съпроводено със скандал.

Секретар на комисията по избора на управител се оказа тогавашния общински съветник д-р Лилия Консулова, която е съдружник и съуправител със съпругата на един от кандидатите д-р Янев в Амбулаторна групова практика за първична медицинска помощ „Рея“.

На ситуацията, пренебрегната от ОбС, реагира КПКОНПИ. Със свое решение от март  2019 г. антикорупционната комисия наложи на д-р Лилия Консулова глоба в размер на 10 034 лева.

 

Виктор Павлов