понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

ЕФСА отчита значително увеличение на случаите на АЧС през 2023 г.

През миналата година е имало пет пъти повече огнища на заболяването

От Европейската агенция по безопасност на храните (ЕФСА) отчитат значителен ръст на случаите на Африканска чума по свинете през миналата година, съобщава Agri-Press.eu. През 2023 г. 14 държави членки бяха засегнати от африканска чума по свинете (АЧС) и тя причини петкратно увеличение на огнищата при домашни свине в сравнение с предходната година.

При домашните свине през 2023 г. се наблюдава най-големият брой огнища на африканска чума по свинете (АЧС) от 2014 г. насам. Хърватия и Румъния са уведомили за 96% от общия брой огнища (1929).

Броят на огнищата през 2023 г. при диви свине се е увеличил с 10% спрямо предходната година. Германия, Унгария и Словакия отбелязаха подобряване на епидемиологичната ситуация в своите страни с намаляване на броя на огнищата при диви свине.

Експертите на EFSA препоръчват да се даде приоритет на пасивното наблюдение, включително търсенето и тестването на трупове на диви свине, вместо на активното наблюдение, включително тестване на преследвани диви свине за откриване на огнища на АЧС.

Пасивното наблюдение, по-специално забелязването на клинични признаци на болестта, остава основният начин за откриване на АЧС и в свиневъдните обекти за домашни свине. Следователно фермерите и ветеринарите имат особено важна роля при докладването на подозрителни случаи.

През октомври 2024 г. EFSA ще представи научно становище, преразглеждащо рисковите фактори за появата, разпространението и персистирането на вируса на АЧС в популациите на диви свине, както и при домашни свине.