понеделник, октомври 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

ЕК набра 20 млрд. евро за възстановяване от пандемията с коронавируса

Брюксел е емигрирал 10 годишни облигации на финансовите пазари

Чрез емитирането на десет годишни облигации, ЕК е набрал първоначален капитал от 20 млрд. евро за възстановяване на европейските икономики от пандемията с коронавируса, информира euractiv.bg. Това означава, че вече може да започне финансирането на страните от общността. Общият пакет за възстановяване на икономиките както е известно възлиза наблизо 800 млрд. евро. Брюксел планира да продаде двойно повече от първоначално предвидените 10-годишни облигации, тъй като е привлякъл поръчки за над 142 млрд. евро, което е малко под рекорда, поставен миналата година от социалните облигации на ЕС с подобен матуритет.

800 милиарда евро, които са необходими за финансиране на фонда за възстановяване до 2026 г., заедно с 90 милиарда евро, вече набрани на пазарите за SURE, ще превърнат ЕС в най-големия наднационален кредитополучател, наравно с емисията на дълга на Германия или Испания.бщ Според комисаря по финанси Йоханес Хан успешното емитиране представлява най-голямата сума, събирана от ЕС или друга наднационална организация наведнъж.
Около 30% от фонда за възстановяване са предвидени за финансиране на зелени облигации, след като блокът публикува своята рамка до септември.
Комисията ще излезе на пазарите още два пъти преди лятната ваканция. Изпълнителната власт на ЕС очаква да издаде облигации в размер на 80 милиарда евро до края на годината и допълнителен размер на съкровищни ​​бонове.