понеделник, септември 27, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ЕК очаква по-добра реколта от мека пшеница

Експертите намалиха оценките си за реколтите от царевица и ечемик

selfp

Европейската комисия актуализира оценките си за производството на основните зърнени култури в страните членки, като повиши своята прогнозна оценка за производството на мека пшеница, съобщава topagrar.com. Заради очакванията за леко повишаване на средните добиви , експертите повишиха оценката си за новата реколта от пшеница в ЕС-27 с милион и половина тона до 21,5 млн. тона. В същото време беше намалена оценката за началните запаси от мека пшеница за 2021/22 стопанска година заради повишеното с 0,5 млн. тона предлагане- до 137,5 млн. тона. Корекции бяха направени и по отношение на потреблението, като използването на мека пшеница за фураж за животните се оценява на 41 млн. тона (+1 млн. т), а това е с 3 млн. тона над потреблението през текущата стопанска година.

Експертите намалиха прогнозните си оценки за производството на царевица и ечемик, основавайки се на последните данни за обема на обработваемите площи с тези зърнени култури в страните членки. Така например площите с ечемик са намалели през тази година с 2,4% до 11,2 млн. хектара. Площите заети с царевица също са под очакванията им. Последните данни сочат, че през тази календарна година площите с царевица в страните членки са с около 30 хил. хектара по-малко, и актуалният им обем се оценява на около 8,9 млн. хектара, което означава реколта от царевица от около 71 млн. тона, което е само с 318 хил. тона под очакваното.

Подобни данни позволиха на Брюксел да редуцира с един милион тона до 15 млн. тона оценката си за нуждата от внос на царевица от страните членки..