петък, май 14, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ЕК одобри нов пакет от помощи за земеделието

Фермерите могат да получат авансово до 70% от директните плащания

Нелоялните търговски практики  африканската чума по свинете са сред темите на заседанието в БрюкселНелоялните търговски практики африканската чума по свинете са сред темите на заседанието в Брюксел

опит да се справи с негативните последици от пандемията от коронавируса, информира agrarheute.com. В това число от мерки влиза и пакет от 100 млрд.евро за краткосрочна заетост. Освен намаляване на административната тежест за фермерите се предвижда още подпомагане с кредити както и мерки за интервенции на пазарите.

Представеният днес пакет под името „Инициативи за инвестиции с цел справяне с коронавируса +“ предвиждат изгодни заеми от фондовете на програмите за развитие на селските региони до 200 хил. евро. Освен това страните членки трябва да повишат авансовите директни плащания към земеделските производители. Брюксел повиши горната граница на авансовите директни плащания от 50 на 70%, като срокът за изплащането им е определен за средата на октомври. Срокът за подаване на заявления за кандидатстване за директни плащания е удължен до 15 юни. Таванът за авансовите плащания по мерките за развитие на селските региони беше повишен от 75 на 85%.

Комисията предлага намаляване на проверките на стопанствата по места, и замяната им с дистанционни проверки. Това ще допринесе за намаляване на бюрократичната тежест върху земеделските производители и ще ограничи разпространението на covid 19. Очаква се също отделните страни членки да подобрят своята финансова гъвкавост, тъй като няма да се налага да връщат в бюджета на ЕС неизразходваните средства по програмите за развитие на селските региони.