четвъртък, януари 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ЕК отряза искането за плащане на площ или брой животни на компенсациите от антикризисната мярка

Приемът на заявления по извънредната мярка covid 19 ще стартира през юли или август

499Четения

Приемът на заявленията по извънредната мярка за компенсиране на фермерите за преодоляване на последиците от кризата с коронавирус се очаква да започне през юли или август, каза пред депутатите от комисията за наблюдение на еврофондовете Десислава Танева. Мярката ще е разделена на три подмерки , като по подмярка covid 19 1 заявления ще подават земеделските производители от така наречените чувствителни сектори- животновъдство (едри и дребни преживни животни) , растениевъдство, розопроизводство, пчеларство и отглеждане на декоративни растения.

По тази подмярка от ЕК не са одобрили искането на страната ни за плащане на единица площ или брой животно на компенсациите, и са поискали да се определи абсолютна сума за категория стопанство.

По втората подмярка за компенсации ще кандидатстват всички останали подсектори в областта на растениевъдството и отглеждането на свине и птици. След обсъждане с представителите на браншовете от агроведомството са предложили плащането да е 30 лева на заето лице в стопанства отглеждащи други култури извън допустимите за първата подмярка. За свиневъдите се предвижда по 245 лева на лице, и по 435 лева за едно лице в стопанства, които отглеждат птици.

Както е известно максималния размер на подпомагането, което един фермер може да получи по антикризисната мярка е до 7 хил. евро.

По третата подмярка предвиждаща компенсации за малки и средни преработвателни предприятия са предвидени два варианта на подпомагане по избор на кандидата- 5% от декларираните приходи от реализация на преработената продукция за 2019 година ако има поне 20% спад на приходите за 4 месеца за 2020 г. или по 270 лева на едно заето лице.