вторник, февруари 27, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ЕК прие нови насоки за подкрепа на действията засаждане на дървета и защита на старите гори

Дирекцията на Природен парк „Рилски манастир” към Изпълнителната агенция по горите получи фотокапани за наблюдение на животинските видовеДирекцията на Природен парк „Рилски манастир” към Изпълнителната агенция по горите получи фотокапани за наблюдение на животинските видове

 

Европейската комисия прие нови насоки в подкрепа на засаждането на нови дървета и в подкрепа на старите гори, информира AG-Press.eu. Имаме нужда от помощта на всички, за да излекуваме белите дробове на Европа. Днешните насоки ще помогнат за постигането на две ключови цели – от една страна, да защитим нашите първични и стари гори, от които са останали толкова малко в Европа, и от друга, да увеличим броя и качеството на горите, като следваме Принципът на „правилното дърво на правилното място“. Засаждането на дървета може да засили чувството за общност и ще позволи на поколения европейци да се радват на зелено наследство за години напред>“, заяви по този повод комисарят по околна среда Виргиниус Синкявичюс.

Тези проекти подкрепят усилията на местни организации и институции в реализиране на проекти по залесяване и реализиране на гори, както и ангажимента на ЕК за подобряване състоянието на залесената площ на ЕС както в количествено така и в качествено отношение.

Насоките за дефиниране, картографиране, мониторинг и стриктна защита на първичните и старите гори в ЕС предоставят практически насоки на лицата, вземащи национални политики и решения, които ще им позволят ефективно да идентифицират и защитят останалите първични и стари гори в ЕС.