неделя, януари 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ЕК пуска два нови информационни ресурса за аграрните пазари

Чрез тях ще се следят пазарите на основни плодове и вина

806Четения

Европейската комисия обяви, че през тази година ще бъдат пуснати два нови интернет ресурса за аграрните пазари, информира UkrAgroConsult. Единият от тях е за наблюдение на пазара на плодове , а другият инструмент е  наречен „обсерватория на пазара на вино”. Очаква се те да осигурят по-голяма прозрачност на два от най-важните сектора в европейското земеделие, обезпечаващи около 30% от селскостопанската продукция.  В това число  влизат 24,1% за производството на плодове и 5,4% за производството на вино.

Тъй като  производството на плодове и зеленчуци обхваща доста широк спектър, първият инструмент ще следи основно пазара на домати, ябълки, цитруси, праскови и нектарини. Двата инструмента ще представят освен богата информация за цените на пазара, и анализи за краткосрочните и средносрочни перспективи на развитие.

Целта на двата инструмента е да подпомогне земеделските производители по-лесно да преодоляват  колебанията на пазарите и да създадат по-голяма прозрачност. Към  момента в ЕС действат подобни инструменти за пазарите на мляко, месо, захар и основните аграрни култури.