събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Експерти намалиха прогнозите си за средните добиви от пролетници в Европа

Най-значителна е корекцията за България, Румъния и Гърция

Използването на царевица като втораИзползването на царевица като втора

В своя септемврийски доклад Експертите на Европейската агенция по мониторинг на аграрните култури (MARS) намалиха прогнозите си за средните добиви от пролетни култури в ЕС, като най-силни корекции са направили в оценките си за България, Румъния и Гърция. Тежкото засушаване в отчетения период е продължило в източните части на Румъния и България, както и в Южна Украйна, като неблагоприятните климатични условия са оказали негативно въздействие върху развитието на царевицата и слънчогледа.

Сушата според експертите е обхванала и североизточните части на Гърция, където основно се произвежда слънчоглед. В Западна Европа, след горещите вълни, отчетени през август, температурите спаднаха, но дефицитът на валежи продължи в големи части на Франция, Белгия, Люксембург, Западна Германия и Южна Холандия, като подобни климатични условия ще се отразят на добивите на цвекло, царевица и картофи в тези региони. В Ирландия и части от Обединеното кралство честите и обилни валежи от средата на август отрицателно повлияха на узряването и прибирането на пролетните и есенни зърнени култури. Излишъкът от валежи благоприятства пролетните култури встрани като Северна Италия, Австрия, Словакия, Чехия и Полша.

Повече от 10 тежки горещи дни са били регистрирани в големи райони на Иберийския полуостров, средиземноморската част на Турция и на местно ниво в Италия, Албания, Гърция и България. По-влажни условия от обикновено са наблюдавани в северозападните части на Иберийския полуостров, Великобритания, в региони на Италия и Полшаи други. За периода 12-18 септември се прогнозира времето в Европа да остане по-топло от обичайното, със средно дневни температури с до 6 градуса над нормата. Валежи под нормата за сезона се очакват за Източна Европа. Дългосрочната прогноза за времето за септември, октомври и ноември сочи, че е вероятно да се появят по-топли от обичайните условия в по-голямата част от Европа