петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Експерти намалиха пронозите си за производството на царевица у нас през тази година

Зърнопроизводителите искат да бъде продължен мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденциЗърнопроизводителите искат да бъде продължен мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци

 

Базирайки се на последните данни от земеделското ни министерство, експертите на UkrAgroCnsult намалиха своите прогнози за добивите и експорт на царевица през текущата стопанска година съобщават оттам. Според последните данни на МЗм реколтата от царевица при обработени 79% от площите е около 2 млн. тона при средни добиви от 479 килограма от декар, което е с 18,5% под миналогодишния показател. Ето защо експертите редуцират прогнозата си за реколтата от царевица през тази година до 2,63 млн. тона както и за експорта от 2 млн. тона на 1,4 млн. тона. От UkrAgroConsult уточняват, че прогнозите им за реколтата и експорта на пшеница и ечемик остават без промяна.

В информацията се казва още, че българските търговци на зърно са извлекли изгоди от руското нахлуване в Украйна, тъй като експортът на пшеница през тази година надминава средните нива за последните пет сезона, като от февруари насам експортните цени на пшеницата са двойно по-високи в сравнение с миналата година и към 13 октомври българската пшеница е с 40долара по-скъпа. Ако зърнените коридори в Черно море се запазят и след 18 ноември, според експертите не е изключено украинското зърно да си върне част от позициите на експортните пазари и българския износ на пшеница да се върне на познатите нива.