събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Експерти не очакват сериозни щети за посевите в ЕС заради необичайното време в края на зимата

За основни износители като България и Румъния експертите прогнозират средностатистически добиви от пшеница

Експертите на Европейската служба за наблюдение на аграрните култури не очакват необичайното време в редица страни от ЕС да окаже негативно влияние върху развитието на посевите със зърнени култури, информира „Зерно Онлайн”. Нещо повече те очакват повишаване на добивите.

В първата си прогноза за 2018 година от MARS прогнозират, че средните добиви при пшеницата ще достигнат до 594 кг/дка, което е с 1,5% повече в сравнение с предходната година и с 3% над показателя за  последните пет години.

Средните добиви от мека пшеница се оценяват на 620 кг/дка, което надвишава с 1,4% миналогодишните добиви и с 3,8% показателя за последните пет години. И при ечемика се очаква средните добиви да надминат показателя от последните пет години с 4,4%, като достигнат до 605 кг/дка.

Експертите са обезпокоени от ситуацията във Франция, където в северните части на страната се наблюдава преовлажняване на почвите, но за сега на посевите са нанесени незначителни щети.  Състоянието на посевите в другите страни членки на ЕС се определя като задоволително, въпреки студеното време в края на зимата.

За основни износители като България, Румъния  и Франция експертите очакват средностатистически добиви от пшеница, докато в Германия и Латвия добивите могат да паднат под средните.  От MARS определиха климатичните условия в Украйна като добри за развитието на посевите, докато за Русия се очаква изключителна година заради това, че времето в страната през зимата е било най-топло за последните четири десетилетия.