четвъртък, юни 20, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Експерти отчитат спад в производството и експорта на рапица у нас

Водещи европейски производители намаляват производствените площи с рапица

1.13ХилядиЧетения
NivaBG.com

Експертите на UkrAgroConsult отчитат спад в експорта на рапица у нас за втора поредна стопанска година  при стабилни обеми на преработката на тази маслодайна култура. През 2018 година по данни на аграрното министерство производството на рапица у нас се е свило със 1,7% спрямо  предходната година до 471 хил. тона, въпреки увеличените до 185 хил. ха обработваеми площи с тази култура, което е с 12% повече в сравнение с 2017 година.

През тази стопанска година рапицата потвърди реномето си като особено чувствителна на климатичните условия култура не само в България, където добивите бяха по-ниски от средните за последните пет години- 258 кг от декар при средни от 274 кг от декар, пишат експертите. Оценките по отношение на посевите с рапица в Европа изглеждат достатъчно песимистични, като се очаква намаляване на обработваемите площи с есенна рапица във водещи страни производители като Франция и Германия, поради липсата на достатъчно влага в почвата.

По оценки на UkrAgroConsult дори при реализацията на най-оптимистичния сценарии у нас, не е изключено ситуацията при производството и пазара на рапица да остане аналогична и през 2019 година.

NivaBG.com