събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Експерти отчитат трудности за посевната кампания в редица региони на Европа

От MARS отново редуцираха оценките за средните добиви от летните култури

Топлото и сухо време последвано от валежи през септември и октомври са станали причина за затрудняване на посевната кампания при есенниците в различни региони на Европа, пишат в редовния си доклад експертите на Европейската агенция по мониторинг на аграрните култури (MARS). Влажното време в края на септември и октомври причинява забавяне на прибирането на летни култури, както и за посевни дейности в Западна и Югозападна Франция, Бенелюкс, Южна Полша, Източна Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция.

Експертите не изключват навременно приключване на сеитбата на есенните зърнени култури, докато периодът за засаждане на рапицата приключи. Сеенето на рапица беше възпрепятствано във Франция, Румъния, България и Украйна, На ниво ЕС прогнозите за добива за всички летни култури бяха преразгледани надолу, най-вече въз основа на повторен анализ на данните от началото на сезона. По-топли от обичайните условия в началото на септември са били наблюдавани в Източна, Югоизточна и Северна Европа, Европейска Русия и Турция. В големи части на Стария континент през отчетения период са били измерени най-високите температури от 1979 година насам. Високите температури са повлияли основно в Турция, където пролетните култури се прибират по-късно. В източните части на континента средните температури в първите три седмици на септември са надминали с между 2 и 4 градуса над нормата, а на места дори с до 6 градуса над нея. По-студено време е било наблюдавано предимно в някои части на Франция, Испания и Великобритания.

Дългосрочната прогноза за времето за ноември, декември и януари сочи към вероятно по-топли от обичайните условия в средиземноморския регион (много вероятно в региона на Източното Средиземноморие), в големите региони на Източна Европа / Русия и в Северна Европа.