неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Лозарство

Експерти: Винопроизводителите често не разпознават черното гниене от маната по лозите

Като превантивна мярка се препоръчва изчистване на старите гроздове

170 000 тона е реколтата от грозде170 000 тона е реколтата от грозде

Едно от заболяванията по лозите , които  се разпространяват в последните години е черното гниене. През тази година то обхвана редица масиви особено в Северна България, ето защо то определено предизвика интерес сред присъстващите по време на открития ден в Института по лозарство и винарство  в Плевен. Според експертите повечето винопроизводители все още не могат да разпознаят черното гниене от маната, а погрешната диагностика възпрепятства и прилагането на подходящи практики за растителна защита за справяне с тази болест. Едва в последните години са регистрирани препарати за борба с това заболяване. Най-често в борбата с черното гниене се използват стрибиурини и триазоли, регистрирани преди това за борба срещу маната и оридиума.

Като превантивна  мярка за борба с черното гниене, специалистите от ИЛВ препоръчват изчистване на старите гроздове при резидбата на лозите, защото те са основния носител на заразата, тъй като загнилите зърна стават потенциален източник на заразата през следващата стопанска година. Освен това що се отнася до биологичното производство, те отбелязаха, че продуктите за растителна защита, разрешени за ползване от биопроизводителите за справяне с мана и оридиум нямат защитно действие и срещу черното гниене. Ето защо при подобни насаждения се стига до много силни нападения от тази болест. Проблемът идва от това, че при биопроизводството трябва да се търсят други методи, основно нехимични за справяне с подобни болести по лозите. Освен това повечето селектирани сортове у нас се оказват доста чувствителни  към черното гниене, макар че са селектирани така, че да са устойчиви на други болести като маната например.

Поради силно повишения инфекциозен фон през тази година в повечето региони на Южна България лозовите масиви също  бяха нападнати от мана и черно гниене. Според доц. Иванов провеждането на редовни на зелени  резидби е много добра превенция срещу всички гъбични болести по лозите. „Там където се прилагат подобни практики на ръчни резидби на зелено не се наблюдават сериозни атаки на гъбични болести в сравнение с механизираната обработка. Това е начинът да се спасят лозите от гъбични болести и черно гниене”, добави той. Според него черното гниене поразява по-силно десертните сортове отколкото  винените, като през 2015 година това заболяване е поразило дори насаждения от сортове като „Каберне совиньон” и „Мавруд”, чиито гроздове се характеризират с по-дебели кожици на зърната. Единственото средство за ефективно справяне с подднасяните от природата изненади според учения е правилната реакция както по отношение на технологиите, така и по отношение на растителната защита. Що  се отнася до биологичното производство най-подходящото средство за борба срещу маните и черното гниене е използването на чист калции