четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Експертите на MARS отчетоха локално въздействие на студеното време върху едногодишните култури в Европа през март и април

Времето до юли се очаква да е по-топло и сухо от обичайното

Ръководство за ИНТЕГРИРАНА БОРБА с болестите плевелите и неприятелите при пшеницаРъководство за ИНТЕГРИРАНА БОРБА с болестите плевелите и неприятелите при пшеница

Студеното време през март и април е оказало влияние върху развитието на едногодишните култури в Европа само на някои места, отчитат експертите на Европейската агенция по мониторинг на аграрните култури (MARS) в последния си актуален доклад. Отчетливи периоди на застудявания в някои региони на Стария континент са регистрирани в средата на март и началото на април. Минималните температури в широк пояс от Шотландия до Италия и Гърция са достигнали до най-ниските си нива откакто се осъществява подобен мониторинг, като е наблюдаван силен контраст с рязко затопляне в края на март.

Периоди с интензивни валежи са били регистрирани в Средиземноморския регион, а студеното и сухо време е допринесло за забавяне на развитието на есенниците и сеитбата на пролетниците в редица региони на континента. Въпреки това експертите очакват негативните последици от забавянето да се ограничат само в определени региони, и това да доведе до сериозни редукции в прогнозите например на рапицата във Франция и няколко култури в Италия. Отчита се обаче по-силно негативно въздействие на климатичните условия върху лозовите масиви.

За периода между 1 март и 20 април в големи части на Южна и Централна Европа са били наблюдавани по-студени климатични условия от обичайното със температурни аномалии от плюс 2 до минус 4 градуса отклонения от нормите, а в части на Италия, Франция, Югоизточна Европа и Великобритания броят на студените дни в разглеждания период е бил по-висок от обичайния за сезона с дневни температури под нулата. Отчетени са две по-студени вълни през началото и средата не март, последвани от затопляне в края на месеца с много високи температурни аномалии от плюс 4 до плюс 6 градуса и дори до плюс 8 градуса в големи региони, последвани от още две студени вълни през април. Дългосрочните прогнози за периода май-юли показват по-топло от нормалното време за региона на Средиземноморието и Югоизточна Европа. По-топло време се очаква и за останалите части на континента, както и запазване на по-сухо време от обичайното.