четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Експертите на MARS с нова положителна перспектива за реколтата от есенници в България

Въпреки дефицита на валежи в югоизточните части на страната, нивото на влагата в почвата остава задоволително

Около 250 хил. декара са попадналите площи под вода в следствие на последните интензивни валежиОколо 250 хил. декара са попадналите площи под вода в следствие на последните интензивни валежи

Експертите на Европейската служба по мониторинг на аграрните култури (MARS) продължават да дават положителни перспективи за реколтата от есенни зърнени култури у нас. В публикувания вчера месечен бюлетин на агенцията се казва, че те се развиват добре, въпреки дефицита на валежи, регистриран особено в югоизточните части на страната. Експертите очакват при есенните култури да се получат добиви, по-добри от средните, докато за пролетните култури се отчита известно забавяне в развитието заради по-студеното време в началото на юни.

Обичайните температури от началото на май паднаха заради малко по-студеното време и валежите в началото на юни, като в североизточните части на страната нивото на валежите е било над средните за периода. Нивото на влагата в горния почвен слой е над средното в тези части, докато в Югоизточна България заради дефицита на валежи е по-скоро задоволително. Меката пшеница вече е достигнала фаза на узряване в южните части на страната, докато на север все още е във фаза пълнене на зърното.