неделя, август 9, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Експертите все още не са единни по отношение на дигитализацията в земеделието

В земеделския сектор почти не се дискутират предимствата и недостатъците на изкуствения интелект

1.25ХилядиЧетения

Водещите агроексперти в Германия все още не са единни в представата си по отношение на процеса на дигитализация в земеделието, пише agrarheute.com. Това е показала специализирана дискусия в германския Бундестаг с различни вещи лица и членове на специализираната комисия по храните. Те са отчели че влиянието на дигиталните технологии  земеделието в бъдеще трябва да се вземе под внимание.

Мария Вигертхале  от германската организация Oxfam отправи критики за това, че в аграрния сектор почти не се дискутират предимствата и недостатъците на изкуствения интелект. Според нея подготвяните от разработчиците  днес технологии, могат скоро да доведат до загуба на суверенитета.

Тя се аргументира с това, че използването на системи за управление на стопанствата  могат да посредничат само в определени производства, иначе биха довели до задълбочаване на процеса на свързаност между големите компании. Вигертхале заяви още, че не е сигурна, дали на този фон дигитализацията в земеделието би допринесла за по-голяма  устойчивост.

От своя страна президентът на Германското  земеделско дружество  Хубертус Паетов критикува внедряването  на на дигитални способи без да е изградена съответната инфраструктура. Според него недостатък на сега съществуващите платформи е невъзможността плътно да събират и анализират различните данни.

Бернхард Крюшкен от браншовата организация на земеделските производители агитира за предимствата носещи дигиталните технологии като възможността да се допълват някои дейности, като поиска разширяване на достъпа до широколентов интернет на полето за да могат всички производители да се възползват от предимствата на новите технологии като геобазирани и метеорологични станции.

Райнер Брунш от „Лайбниц институт за агротехники и биоземеделие” се изказа срещу неправдоподобното представяне на новите технологии, защото в бъдеще алгоритмите ще могат много по-добре да се справят с някои дейности в сравнение дори с най-добрите земеделски производители. Според него опасността се състои в това, че дигитализацията може да доведе до загуба на научни знания, ето защо един важен въпрос, който трябва да намери отговор е този за собсвеността върху знанията.