сряда, февруари 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Еманюел Макрон иска преосмисляне на общата селскостопанска политика на Европа

Без ОСП, европейските граждани няма да имат достъп до евтина и качествена храна, счита френският президент

Франция остава най-големия производител на земеделска продукцияФранция остава най-големия производител на земеделска продукция
374Четения
NivaBG.com

В края на изминалата седмица френският президент Еманюел Макрон отправи призив за преосмисляне на общата  селскостопанска политика на Европа за да се защити продоволствения суверенитет на Общността, съобщава  „Зерно Онлайн” позовавайки се на  радио France Bleu. По-рано беше съобщено, че не по-малко от 11 европейски страни, в това число и Франция са поискали от ЕК да не намалява бюджета за земеделие.

Според информацията на френските журналисти, Макрон е отправил призива си при откриване на селскостопанско изложение, на фона на течащите преговори за  финансирането на земеделието в следващите седем години. Целта на подобно преосмисляне по думите му, е да се запази продоволствената, екологична и индустриална сигурност на страните от ЕС. В информацията се отбелязва, че в момента например  Европа е зависима на 70 % от вноса на соя за фураж на животните.  „Земеделска Европа днес се намира в опасност”, заяви френският президент, уточнявайки, че става дума за опасност от някои от най-големите държави в света. Освен това Макрон е напомнил, че без ОСП, европейските производители няма да имат достъп до евтина и качествена храна.

Наблюдателите свързват съкращенията на бюджета за земеделие с предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, в резултат на което ще се получи дупка от 13 млрд. евро годишно в бюджета и с по-високите разходи за отбрана и сигурност.