събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ЕП и страните членки се разбраха за бюджета за 2022 година

Средствата за кохезия и земеделие се запазват на нивата, предложени от ЕК

Отделните страни членки и депутатите от ЕП постигнаха принципно споразумение за бюджета на блока за следващата година, информира БНР. Преговорите са продължили до вчера късно през нощта. Средствата за кохезионната и общата селскостопанска политика, както и за подкрепата за бежанците в Турция остават на нивото, предложено от Европейската комисия и не са били предмет на преговори.Одобреното ниво на бюджетни кредити за поемане на задължения за 2022 г. е 169,5 млрд. евро, а това на бюджетните кредити за плащания е 170,6 млрд. евро.
Компромисът по бюджета включва 9 декларации, като най-важна за България е общата декларация, която гарантира предприемането на бързи и адекватни мерки при недостиг на плащанията по бюджета.

Депутатите се пребориха за близо 480 милиона евро повече от предложените от Европейската комисия пари за обявените от тях приоритетни сфери като здравеопазването, младежта, борбата с климатичните промени и малките и средни предприятия. Допълнителни средства получават програмите „Хоризонт Европа“, „Еразъм+“, LIFE, „Единен пазар“ и други. Споразумението е временно и трябва да бъде подкрепено официално от парламента и Съвета на ЕС.