четвъртък, януари 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ЕП обяви бюджетната рамка за следващия седемгодишен период за неадекватна

Европарламентът не приема сделката на лидерите на ЕС

255Четения

вид и тя се нуждае от промени за да бъде приета, съобщава „Дневник“ позовавайки се на пресслужбата на ЕП. Според тях е нужен „демократичен контрол“ върху инструмента за възстановяване на ЕС за да се осигури отчетност на средствата. Проблемен остава и въпросът за липсата на механизъм за спазване върховенството на закона, за какъвто лидерите на страните членки не се споразумяха.

Фондът за възстановяване (който евродепутатите не е нужно да одобрят за разлика от многогодишната финансова рамка) е “исторически ход”, но дългосрочните приоритети на ЕС като Зеления пакт и Програмата в областта на цифровите технологии са изложени на риск, казват евродепутатите.

По отношение на дългосрочния бюджет на ЕС те не одобряват съкращенията, направени по програмите, ориентирани към бъдещето, и смятат, че по този начин ще бъдат “подкопани основите за трайно и устойчиво възстановяване”. Водещи програми на ЕС за защита на климата, дигитален преход, здравеопазване, младежта, културата, научните изследвания и управлението на границите “са изложени на риск от незабавен спад на финансирането от 2020 г. до 2021 г.”, както и че, считано от 2024 г., “бюджетът на ЕС като цяло ще бъде под равнищата от 2020 г., което излага на риск ангажиментите и приоритетите на ЕС”.

Евродепутатите са “готови да оттеглят одобрението си” за дългосрочния бюджет на ЕС (МФР), докато не бъде постигнато задоволително споразумение в предстоящите преговори между парламента и съвета, за предпочитане най-късно до края на октомври, за да бъде осигурен плавен старт на програмите на ЕС от 2021 г.