четвъртък, август 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ЕП отново срещу разрешителни за внос на ГМ растения

Парламентаристите се обявиха за по-високи стандарти при проверките при издаване на разрешителни

Гниене на семената и пониците са болести причинени от почвените  патогени Pithium spp. и Fusarium spp.Гниене на семената и пониците са болести причинени от почвените патогени Pithium spp. и Fusarium spp.
675Четения
NivaBG.com

През миналата седмица депутатите  от Европейския парламент се обявиха срещу издаването на нови разрешителни за внос на ГМ  растения като гласуваха за целта специална резолюция, информира topagrar.com. Става въпрос за генномодифицирани совртове царевица, рапица и памук. Резолюцията е била иницирана от депутатите  от групата ма Зелените. Парламентаристите се обявиха за по-високи стандарти при проверките при издаване  на разрешителни и демократизация на правилата при вземане на решения. Растенията на компаниите Bayer и Singenta са резистентни спрямо различни хербициди или произвеждат отрови за насекомите. Освен това според евродепутатите едно от растенията съдържа генна конструкция, която го прави резистентно срещу  антибиотиците. Друго от растенията е било предназначено за производството на по-голяма биомаса.

Само една от страните членки на ЕС се обяви при гласуването за даване на разрешително за внос на въпросните сортове за нуждите на хранителната индустрия и за фураж за животните. Все пак от ЕК планират да дадат подобни разрешителни.

„С решението си ЕП даде силен знак и даде ясно да се разбере, че сегашната оценка на риска от генните технологии  не е добра, защото например не са били подложени на проучване ефектите от комбиниране на растенията. Освен това не са измерени детайлно остатъците от хербициди и все още има доста въпроси  без отговор, що се отнася до негативните последици за имунната система”, казва Кристоф Тен. Двете компании според него не са представили доказателства, че растенията са толкова надеждни, че да могат да се използват в хранителната индустрия и като фураж за животните.

Това не е първият случай, в който депутатите от ЕП се обявяват срещу издаването на разрешителни за ГМ растения. От декември 2015 година насам са били гласувани 31 подобни резолюции, без обаче това да е повлияло на решенията на Европейската комисия. „Проблемите са спешни и не могат да се отричат защото законите на ЕС дават висок приоритет на здравеопазването и опазването на околната среда, но на практика това не придава нужната тежест за постигане на поставените от комисията цели”, коментира още  Тен.

.

 

NivaBG.com