понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

ЕП реши: Розовото масло не е опасен химикал

Розопроизводителите могат да бъдат спокойниРозопроизводителите могат да бъдат спокойни

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство компромисен текст, който изключва етеричните масла от новата класификация за етикетите, приравняваща розовото и лавандуловото масло с химически продукти, които може да са опасни за здравето.

Това стана в рамките на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург в сряда, на която българските евродепутати от всички политически групи се обединиха и заедно успяха да обърнат гласуването в полза на внесените от тях изменения към предварителната преговорна позиция.

Според нея се очакваше в срок до 4 години ЕК да излезе с ново законодателно предложение за етерично-маслените култури, базирано на доклад за свойствата и ефекта им върху здравето.

С гласуването си по време на пленарната сесия евродепутатите одобриха преговорната позиция на Европейския парламент за тристранните срещи с Еврокомисията и Съвета. Така по време на триалозите Европарламентът ще се бори да няма никакво ново законодателство относно етикетирането и класификацията на българското розовото масло, а срокът за доклад на Европейската комисия да бъде фиксиран за по-дълъг период от минимум 6 години.
като смес от химически елементи, а като отделна натурална единица с променлив състав и концентрация.

Това е така, защото съставът на розовото масло не е константен, а зависи силно от условията, в които виреят розите – метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на валежите и други. Тоест те са вещества с многобройни съставки, които в различни условия могат да варират като количество и наситеност.

Виктор Павлов