понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ЕС въвежда отново вносни мита на захар и яйца от Украйна

Euractiv Bulgaria
Начална страницаНовиниИкономикаСелско стопанствоЕС въвежда отново квоти за внос на захар и яйца от Украйна
ЕС въвежда отново квоти за внос на захар и яйца от Украйна
от Hugo Struna | EURACTIV.com

2.07.2024 г.

[Roman023_photography / Shutterstock]

Европейската комисия обяви в понеделник, че вносът на захар и яйца от Украйна няма да бъде освободен от мита и квоти от вторник, 2 юли, тъй като надвишава тавана, определен в регламента за търговските облаги за Киев.

От 2022 г. ЕС въведе автономни търговски мерки, либерализирайки вноса от Украйна, за да й помогне във военните й усилия.

Притокът на евтини украински продукти, особено в граничните с ЕС страни (Румъния, Полша, Словакия, Унгария и България) и последвалите протести на фермери, накараха ЕС да въведе „аварийни спирачки“ на вноса.

Тези спешни мерки включват повторното въвеждане на тарифните квоти от Споразумението за свободна търговия с Украйна от 2016 г. Това ще се случи, ако вносът на „чувствителни“ продукти – яйца, птиче месо, захар, овес, царевица, зърно и мед – надвиши средния обем между 1 юли 2021 г. и 31 декември 2023 г.

Овесът беше първият продукт, който задейства мярката на 18 юни.

„Като се има предвид, че вносът на яйца и захар от Украйна от началото на 2024 г. вече е над определените обеми, допълнителният внос ще продължи при митото за най-облагодетелствана нация“, обяви Комисията.

От 1 януари 2025 г. до 5 юни 2025 г. Украйна ще може да изнася пет дванадесети от прага, определен за задействане на аварийната спирачка, съответстващ на 109 438 тона захар и 9 662 тона за яйца.

Ситуацията на пазара е деликатна, особено за захарта, тъй като вносът от Украйна нарасна от около 20 000 тона преди войната до близо 500 000 тона през 2022-2023 г.

Аварийните спирачки обаче се приемат като „драстични“ за производителите на храни.

„Тази автоматична защита е икономически неоправдана за захарта и е несъвместима с обещанието на ЕС да подкрепи Украйна и да проправи пътя към присъединяването“, казва Юрий Шаранов, ръководител на Комитета на европейските потребители на захар в прессъобщение, призовавайки ЕС за възстановяване на свободната търговия „възможно най-скоро“.

Според представителя на хранително-вкусовата промишленост този механизъм е въведен под натиска на европейските избори и без никакви проучвания за въздействието.

Пълната свободна търговия е „добра както за Украйна, така и за ЕС“, заяви комитетът, който призовава за допълнителна квота от 500 000 тона. Организацията настоява, че захарта, идваща от Украйна, е позволила да се компенсира недостигът в европейското производство.

Производителите на цвекло признават, че ЕС става все по-зависим от вноса. Според тях това се случва заради ефекта от ограниченията върху пестицидите, но също и поради нелоялната конкуренция за европейските производители.

„В Украйна цвеклото се отглежда от агрохолдинги на 220 000 хектара, докато във Франция се отглежда на не повече от 170 хектара. Екологичните условия на производство са напълно различни“, каза Тимоте Масон, пазарен експерт към Френския съюз на производителите на цвекло пред Euractiv.

„Всяка нова квота ще доведе до производствени загуби и ще навреди на европейската индустрия за захарно цвекло“, добави той.

Въпреки че Франция внася много малко украинска захар, друга е ситуацията за Испания и Италия, които са основни потребители на френска и германска захар и все повече се снабдяват от украинския пазар.

Производителите се надяват, че предстоящите преговори за периода след юни 2025 г. ще бъдат по-благоприятни за тях.

„Или трябва да спрем квотите, или трябва да наложим същите стандарти на Украйна“, заключи представителят на организацията и добави, че връщането към много ниските нива на внос отпреди войната вече е „илюзорно“.

Виктор Павлов