неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Есеннен синап като алтернатива на рапицата

Рапица снимкиРапица снимки

Есенният синап се оказва добра алтернатива за производителите сеещи през този период на годината рапица, пише UkrAgroConsult позовавайки се на The Ukrainian Farmer. Късния период на засяване на синапа към средата на септември и намаления риск от загуби могат да го направят предпочитана за фермерите култура. Растението се възползва отлично от периоди на по-висока влажност през есента и преди настъпване на зимата може да формира както стабилна коренова система, така и между шест и осем листа в розетка, което се явява залог за добро презимуване на тази култура.

Според резултатите от изследвания на учените потенциалът на добивите от синап се оценява на между 300 и 350 килограма от декар при съдържание на масло в семената до 50%. В информацията се отбелязва, че украински селекционери вече са създали първите местни сортове есенен синап , като посевите с тази култура в последните години са достигнали до 50 хил. хектара.

В последните години според учените почвено-климатичните условия в южната част на страната са станали неблагоприятни за отглеждане на множество пролетни култури с между 40 и 50 часа липса на продуктивна влага и високи температури на въздуха и почвите, което превръща есенния синап в алтернатива на много култури