неделя, декември 16, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХСъбитияСъбития

АРИБ проведе среща-семинар по въпроси, свързани с разрешаването на продукти за растителна защита (ПРЗ) и прилагането на Регламент (ЕО) 1107/2009

Срещата се проведе с участието на Жан-Филип Азоле - генерален директор на Европейската Асоциация за растителна защита (ЕСРА) и Юрос Джоунс -

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

184Четения
NivaBG.com

На 14 юни 2017 г., в София Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ) организира среща-семинар по актуални въпроси,  свързани с разрешаването на продукти за растителна защита (ПРЗ) и прилагането на Регламент (ЕО) 1107/2009 .

Срещата се проведе с участието на Жан-Филип Азоле – генерален директор на Европейската Асоциация за растителна защита (ЕСРА) и Юрос Джоунс – директор регулаторна дейност към ECPA.

Програмата на работната среща обхвана теми, които са от интерес за индустрията и за компетентните органи по растителна защита у нас – БАБХ и ЦОРХВ. Презентациите и дискусиите бяха насочени към възможностите за въвеждане на по-ефективна система и прагматичен подход за разрешаване на продукти за растителна защита в България при прилагането на Регламент (ЕО) 1107/2009 и спазване на ангажиментите на страната ни като член на ЕС и част от Южната зона за оценяване на продуктите за растителна защита.

Добри практики и опит в областта на разрешаването и подновявянто на ПРЗ споделиха също гостите от Министерството на земеделието в Гърция – Теодорис Панагиотис и от гръцката асоциация (HCPA) – Франческа Идрау, генерален директор.

Активният диалог между участниците отрази значението и вниманието, което се отделя на високо европейско ниво на въпросите, свързани с регистрациите на ПРЗ,с цел въвеждане на иновативни продукти и развитие на конкурентно земеделие.

Очакванията след срещата са сътрудничеството между бизнеса и администрацията да продължи в посока установяване на работещи процедури за разрешаване на продуктите за растителна защита, така че индустрията да оперира ефективно и да предоставя на земеделските производители  все по-ефикасни технологични решения, водещи до по-рентабилно производсто.

Вашият коментар