сряда, декември 19, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
ПРСР 2014-2020СъбитияСъбития

Регионална среща на фермерите от Югозапада

о инициатива на фермерите от Югозападна България в местността „Предела“

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

165Четения
NivaBG.com

По инициатива  на фермерите от Югозападна България в местността „Предела“, гр. Разлог се проведе голяма фермерска среща, с участието на фирма „АМИТИЦА“. Фермерите се интересуваха  основно  от новите технологии, торовете предназначени за тях и новите биологични препарати за растителна защита. В разработените нови технологии, съвместно от испански, италиански и немски фирми, с участието и на специалисти от фирма „АМИТИЦА“ и други български фирми основно място заема почвата.

Това не е случайно. Световните  тенденции са обърнати с лице към  чистотата  и баланса на почвата, като един от ключовите фактори за здравето на растенията, тяхното качество и най-вече  – здравето на хората.

Испанските специалисти представиха една всеобхватна програма за интегриран подход и решения предназначени за подобряване на биологичните качества на почвата.

Постоянното внасяне на минерални торове, едни и същи през вегетацията, както препоръчват фирмите производителки – които търсят само печалба, въздейства отрицателно на състоянието на микробната флора в почвата. Рязко се понижава азотфиксацията, солите на минералните торове разрушават хумуса, а от разтворите на минералните торове загиват микроорганими. Много нагледно на фермерите беше показана схема, разработена по Програма финансирана от ЕС, в която се показва полезното   действие на микроорганизмите. Ефективните микроорганизми, превръщат в лесно усвоима  форма намиращите се в горните слоеве на почвата органични вещества и пренасят по хранителната верига необходимите минерали, до които корените на растенията, не винаги могат да достигнат.

С помощта на разработените и представени нови продукти за очистване на почвата /NON SAL и STOP SAL/, съчетани с оставянето й в покой през есенно-зимния период, почвата възстановява  плодородието си.

Ако има по-ниско съдържанието хумус, то при есенните обработки използването на  продукта БУФАЛО, без друга намеса на човека има едно много високо възстановяване.

Много време беше отделено и на различните торове, съобразно новите технологии за хранителния баланс на почвата и нормалното развитие на растенията.

Фермерите имаха много въпроси за новите биологични препарати за растителна защита и най-вече – кога, в какви съчетания и  как да се прилагат.

Всички те единодушно решиха да се проведе една нова среща в края на ноември с по-голяма тежест върху биологичните препарати за растителна защита. Основен мотив беше, че все повече и повече фермери се ориентират към биологичното производство и опазване на растенията с биологични средства за растителна защита.

Представителите на немската фирма запознаха участниците как могат успешно да провеждат борбата с вредителя  Dr. Suzuki.

Италианските специалисти представиха технология за внасяне в почвата на микроорганизми и начините на запазване на тяхното действие. Представиха утвърдени  и регистрирани продукти, съдържащи микроорганизми, които контролират в почвата не само почвените патогени, но също така и нематодите.

Всички присъстващи се обединиха около решението фермерите предварително да изпращат  въпроси свързани с проблемите им, а фирма ”Амитица” да кани най-добрите наши и чужди експерти за мнението им как да се решат тези проблеми, най-ефективно и с най-малки разходи за фермерите.

Вашият коментар