сряда, октомври 17, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХСъбитияСъбития

Вкусове и гледки от Балкана на Зелени дни

Малки и семейни ферми ще представят вкусни храни в центъра на столицата

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

141Четения
NivaBG.com

Вкусове и гледки от Балкана ще са един от акцентите на тазгодишното издание на Зелени дни – Фестивалът на отговорния начин на живот в Градската градина в София от утре до 2 октомври.

Малки семейни ферми и дребни производители от Западна и Централна Стара планина ще представят и в трите фестивални дни вкусни храни: различни видове сирене и кисело мляко от редки български породи, кашкавал, яйца, биологичен мед, сладка.

 

Продукцията им е произведена по щадящ природата начин в районите на национални паркове и защитени зони от НАТУРА 2000. Мрежата производители „За Балкана и хората са нагледното доказателство за печелившата връзка между опазената природа и поминъка на местните хора, която ще бъде демонстрирана на „Зелени дни“. Те са напълно във фокуса на тазгодишното издание на фестивала: рестарта на „българското село“, представяйки модел за следване в други райони.

 

Проявите на 1 октомври ще са посветени на успешната инициатива „За Балкана и хората“, която през май бе отличена с престижната награда НАТУРА 2000 на Европейската комисия. Благодарение на нея в Западен и Централен Балкан вече има десетки успешни малки бизнеси, които осигуряват поминък на местните и печелят от природата, като я опазват, а продукцията им се търси в цялата страна.

 

Карнавалът на биоразнообразието на 1 октомври в 11:00 часа пред Народния театър очаква всички деца, желаещи да се включат с костюми на български растения и животни, а най-изобретателните от тях ще получат награди.

 

По време на целия фестивал изложба от 20 фотоса ще представи красивия във всички сезони Балкан, природата и хората му, които успешно правят бизнес, опазвайки биоразнообразието.

 

NivaBG.com

Вашият коментар