събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Евродепутатите настояват да се предприеме действия срещу високите цени на торовете

Европейската комисия преразглежда антидъмпинговите мита за разтворите на карбамид

Евродепутатите се активизираха по въпроса с високите цени на торовете. Тази седмица те поискаха и предложиха различни мерки в Комисията по земеделие за ограничаване на бума на цените. Смятат,че Европейската комисия трябва да предприеме действия срещу високите цени на торовете.

Няколко холандски евродепутати виждат решение в маркетинга на стабилни торове, произведени от органичен материал, съобщава aiz.info. Продуктите, направени от оборски тор, са технически зрели, продажбата би си струвала, обясни холандският либерал Ян Хуитема. Само Европейската комисия изостава с регулирането на пазарните стандарти за продукти, произведени от оборски тор.

Френските евродепутати обърнаха внимание на тежкото положение на много фермери заради високите цени на суровините и призоваха за спешна помощ от бюджета на ЕС, съобщава европейската пресслужба.  Редица евродепутати призоваха Европейската комисия да спре временно наказателните тарифи за разтвори на карбамид от Русия и САЩ, за да се противодейства на затруднения пазар на торове.

В момента Европейската комисия преразглежда антидъмпинговите мита за разтворите на карбамид. Все още не е взето решение, съобщи Майкъл Сканъл от Европейската комисия в Земеделската комисия на Европейския парламент. Тъй като наказателните тарифи имат малък дял във високите цени на торовете, временното им премахване едва ли ще повлияе на цените, посочи той. Европейската комисия и държавите-членки на ЕС многократно обсъждаха огромните цени на енергията като цяло, без да се занимават конкретно с решения за земеделските производители.

Виктор Павлов