вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Европа е заплашена от дефицит на зърно според анализатори

Геополитически и климатични проблеми са в основата на прогнозите им

Увеличават се проблемите пред родния зърнопроизводител

Според прогнози на анализатори, Европа е заплашена от дефицит на зърно, информира „Зерно Онлайн“. В основата на прогнозата им а както геополитически , така и климатични проблеми. Високите рискове за производството и засиленото търсене на международните пазари според тях ще доведат до нов исторически връх в цената на пшеницата. Това от своя страна ще предизвика не само дефицит на зърно, но и ще затрудни производителите на фуражи за животните.

Както е известно украинският експорт на зърно в момента е почти стопиран, а вследствие на възпрепятстваната от войната посевна кампания в редица области на страната, новата реколта се прогнозира да е почти на половина по-малко. Ако през миналата година украинската рколт от пшеница е била 33 млн. тона, то за тази се прогнозира тя да достигне до едва 18,2 млн. тона.

Припомня се че само преди седмица цената на пшеницата на международните пазари достигна до 400 евро за тон, фючърсите на новата реколта от царевица поскъпнаха с 12 евро, а рапицата достигна „космическиет“ 990 евро за тон.

Според експерти по зърнените пазари, засушаването обхванало американския Среден Запад и южните щасти може да доведе до критична ситуация с посевите от зимни сортове пшеница в страната, като се очаква производството да падне с 21% спрямо миналата година. В това време търсенето на пшеница особено от Алжир и Египет, които разчитат на европейско зърно продължава да се увеличава.