четвъртък, август 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Европарламентаристите се обявиха срещу съкращенията на средствата за образование и наука

Европарламент

Депутатите ще искат достатъчно гаранции за спазване принципите на върховенството на закона

158Четения

Днес Европейския парламент се събира на извънредна сесия за да обсъди и вземе решение по постигнатото през тази седмица споразумение между лидерите на страните членки за бюджета до 2027 година и кризисния фонд за справяне с последиците от кризата с коронавируса. Още вчера обаче представители на различните фракции се обединиха около обща резолюция срещу някои планирани съкращения. „Планираните съкращения за някои програми ще окажат влияние върху опазването на климата, а недостатъчните законови основания за действия ще позволят да продължат нарушенията на принципите на върховенството на закона от страна на Орбан и Co”, заяви депутатът Свен гиголд, цитиран от „Ройтерс“.

За да влезе в сила споразумението за бюджета както и за пакета от помощи за справяне с последиците от кризата с Covid 19 е нужно то да получи одобрение както от Европейския, така и от националните парламенти на 27- те страни членки на ЕС. Според председателя на ЕП Давид Сасоли одобрението на финансовия пакет от страна на парламентаристите не е сигурно. “Имаме едно предложение на масата на преговорите, но ние искаме да го подобрим“, заяви Сасоли по време на пресконференция в Брюксел.

Ще се опитаме да дадем отговори за някои съкращения, които считаме за несправедливи“, добави той. Сасоли се обяви основно срещу намаляването на финансирането на програмите за образование „Еразмус“ и за научни изследвания. Сасоли изрази резерви и относно връзката между спазване принципите на върховенството на закона и достъпа на страните членки до бюджетните средства. „Искаме да знаем с какви инструменти ще бъде подкрепена подобна връзка“, заяви още Сасоли, според който ЕП няма да подкрепи очакванията за намаляване на общите стойности. Що се отнася до пакета от средства за справяне с последиците от кризата с коронавируса, най-доволни са южноевропейските страни, които пострадаха и най-силно от кризата. В информацията се казва още, че одобрението на двата финансови пакета от парламентаристите може да се проточи няколко месеца.