понеделник, октомври 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Европейската агенция по безопастност на храните стартира кампания срещу АЧС е Централна и Югоизточна Европа

Кампанията ще се фокусира върху откриването, превенцията и докладването на евентуални случаи на заболели животни

От Европейската агенция по безопасност на храните стартират кампания за спиране на болестта от Африканска чума по свинете в Централна и Югоизточна Европа, съобщава AgPress.eu. Експертите се надяват това да стане чрез повишаване осведомеността на фермерите.

Кампанията е насочена към държави, които през 2019 г. EFSA идентифицира като колективно съставляващи „регион на загриженост“ поради близостта им до страни, в които присъства АЧС. Това са Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Словения.

Нашата кампания ще допълни текущите усилия на Европейската комисия и други международни организации да работят за изкореняване на болестта в Европа“, се казва в информацията от ЕФСА.

Кампанията има за цел да повиши осведомеността и разбирането за АЧС във всичките девет държави. Тя е насочен към групи хора и лица, които влизат в контакт с домашни свине и диви свине, като свиневъди и ловци. EFSA ще се ангажира и с ветеринарни организации, ловни асоциации, фермерски групи, митничари, гранична полиция, местни власти, туристически оператори и пътници. Кампанията ще акцентира основно върху откриването, предотвратяването и докладването на случаи при които има съмнения за случаи на АЧС.